Verta jumalattarelle

Maailman suurimmassa teurastusjuhlassa uhrataan yli 100 000 eläintä jumalattarelle. Oikeuttaako perinne eläinten massiiviseen lahtaukseen?

JAA

– Joka viides vuosi pienessä Ganjbhawanipurin kylässä, Nepalissa, elämä muuttuu täysin. Yhden kuukauden ajan kylä juhlii Gadhimaita, hindujen voiman jumalatarta. Niin myös marraskuussa 2014, jolloin toimittaja ja ohjaaja Tiina Madisson vieraili kylässä.

Festivaali on tärkeä tulonlähde rutiköyhälle kylälle. Traditio on myös Chaudhary-perheen bisnes. Gadhimai-juhlan pääpappi Mangal Chaudhary ja pääteurastaja Gagandev Chaudhary ovat veljeksiä. Kritiikki teurastusjuhlaa vastaan on kuitenkin koventunut kerta kerralta. Kulttuurit törmäävät: moderni aika ei pidä suotavana eläinten tarpeetonta kärsimystä, mutta perinteiden kunnioitustakin pidetään tärkeänä. Mutta millainen uhri tarvittaisiin, että teurastajaksi kasvatettava 7-vuotias Munapatel voisikin ryhtyä lääkäriksi? Auttaisiko jumalatar?

Yleisradion Silminnäkijä-sarjassa TV2:ssa nähtiin keväällä 2015 Kirsi Mattilan tuottama ja Tiina Madissonin käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti maailman suurimmasta eläinten uhrauksesta.